120-2007_IMG.JPGIMG_3355.JPGgroeten.jpgIMG_9217.jpg

Zon!

De zomer zit er weer op. En wat was het een mooie zomer! Op die paar herfstachtige weken na dan, waarin het water met bakken uit de hemel kwam en sloten en singels overstroomden. Maar dat heeft de zon deze nazomer weer ruimschoots goedgemaakt.

Zelfs half september tikte het kwik nog menigmaal de dertig graden aan en verplaatste het leven zich - heel mediterraan - naar buiten. Aan en op de Rotte was het dan ook een drukte van belang: fietsers, wandelaars, (roei)boten en vooral heel veel zwemmende kinderen. Kortom een zomer vol zon zoals het hoort! Het enige dat een beetje ging tegenstaan, was het eindeloos insmeren tegen diezelfde fijne zon. Vooral de tere kinderhuidjes hadden het zwaar te verduren. Rode bultjes van de zonneallergie en toch ook hier en daar een beetje verbrand.

Maar gelukkig is diezelfde straling van de zon ook een waardevolle bron van energie waar inwoners van Nieuw Terbregge voortaan hun voordeel mee kunnen doen. In april is gestart met de aanleg van een kilometer lang collectief zonnepark langs de A20, dat tweeduizend zonnepanelen telt. Deze zijn samen goed voor de energielevering voor 150 huishoudens. En daar kunnen we allemaal van profiteren door een of meer zonnepanelen te kopen. Tenminste als je in de postcoderoos woont rond het zonnepark, en dat wonen wij gelukkig.

Rijk zullen we er niet van worden. Want zoals buurtbewoner en initiatiefnemer van het park Lex van der Hoeven zegt: 'Als je écht geld wilt verdienen aan het milieu zijn er betere manieren. Wel is het een mooie manier om een duurzame voetafdruk achter te laten.'
Maar volgende keer als de zon schijnt, pak ik er naast de zonnebrand toch ook even de rekenmachine bij.

Machteld Henzel – in 't Hout is zelfstandig tekstschrijver en woont met haar man en drie kinderen aan de Rottekade. In haar vrije tijd loopt zij graag hard en trekt zij er vaak met het gezin op uit in hun Volkswagen camperbusje uit 1973.