IMG_3355.JPGIMG_9217.jpggroeten.jpg120-2007_IMG.JPG

Roosje

Roosje heet ze vanaf nu. Ze is waarschijnlijk 2 jaar oud. Ze zit tegenover me en kijkt me met haar heldere groene ogen doordringend aan. "Dus jij bent mijn nieuwe baasje", lijkt ze te denken. Ik kan niet aan haar snuitje aflezen of ze daar ook blij mee is. Ik weet ook nog niet of wij al blij kunnen zijn met haar. Dat willen we wel heel graag, want alles staat voor haar klaar: twee voederbakjes met gouden sterren, speeltjes en een (reis)mandje. En natuurlijk een halsbandje zodat duidelijk is dat ze voortaan bij ons hoort.

Als we haar ophalen bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond, loopt ze luid miauwend heen en weer achter de tralies van haar tijdelijke onderkomen. Ze is net zo zenuwachtig als de kinderen, die al zo lang vragen om een poes. Eindelijk is het dan zo ver, Roosje een nieuw thuis en wij een nieuwe huisgenoot. Ze is een cyperse torby, oftewel een Europese korthaar, maar dat klinkt zo saai. Ze is grijs met wit gestreept en heeft een roodbruin snoetje en een klein beetje x-pootjes. En ze is vooral zo lief als ze bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond zeiden.

De eerste uren bij ons thuis, brengt ze nog door onder de bank – zou ik ook doen, als ik van een rustig, overzichtelijk hok plots terechtkwam in een huishouden van Jan Steen – maar, het ijs tussen Roosje en ons is snel gebroken. 's Avonds ligt ze al languit aan onze voeten en lijkt het of ze altijd al bij ons hoorde. Ze geeft kopjes, spint en mauwt een paar keer liefdevol. Ze lijkt zelfs al te luisteren naar haar nieuwe naam.

Roosje, je hebt ons leven opgefleurd wij hopelijk ook dat van jou.

Machteld Henzel – in 't Hout is zelfstandig tekstschrijver en woont met haar man en drie kinderen aan de Rottekade. In haar vrije tijd loopt zij graag hard en trekt zij er vaak met het gezin op uit in hun Volkswagen camperbusje uit 1973.