In de Buurtkrant en tijdens een van onze exposities hebben we ruim aandacht besteed aan een wijkje dat dicht tegen de wijk Crooswijk en de begraafplaats aan heeft gelegen. Ongeveer daar waar nu de Politie zit en waar vroeger het veilingterrein was, lag in de jaren 20-30 een wijkje dat Nieuw Terbregge heette. Naar dit wijkje is de huidige Vinex - locatie Nieuw - Terbregge (ca. 860 woningen) vernoemd.


Veel bijzonders was het wijkje niet, eenvoudige relatief armoedige huisjes met alleen een begane grond. Uit oude foto's hebben wij kunnen opmaken dat er wel sprake was van Openbare Verlichting, maar vrijwel zeker hadden deze huisjes geen gasaansluiting. Of de huisjes waren aangesloten op elektriciteit wagen wij ook te betwijfelen. We denken van niet.
Verder was er tegen het wijkje aan ook nog sprake van een woonwagenkamp.


Hierbij moet u niet denken aan grote mooie witte woonwagens zoals u ze nu wel ziet. Armoede was troef in de twintiger en dertiger jaren. U moet dus meer deken aan een soort "Pipowagens" een beetje een rommeltje met woonwagens met zo'n rond dakje een soort schaftketen, zoals Gemeentewerken vroeger ook gebruikte.

Een verdwaalde woonwagen

Aanleiding voor dit stukje geschiedenis, is een artikel dat wij tegenkwamen in het Rotterdams Nieuwsblad uit 1930. De krant bericht (met foto) dat er op 12 november 1930 per schip uit Nijmegen een woonwagen werd aangevoerd. De woonwagen stond op de kade Wolfshoek(ongeveer bij het Hofplein). Toen de politie de bezitter van de woonwagen maande de woonwagen weg te halen, bleek dat de man geen paard had! De Gemeentelijke Vervoer- en Motordienst stuurde een stevig paard en een "handigen" man om de woonwagen naar Terbregge te transporteren. De eigenaar van de woonwagen was hier maar wat blij mee, zo blijkt uit het krantenartikel.

Zie ook het oorspronkelijke artikel.

Een woonwagenkerk bij Terbregge

Wie denkt dat het hier bij blijft, kan gerust zijn. Er is nog meer leuks te vermelden.
Het Rotterdams Nieuwsblad van 3 september 1929 vermeldt dat er in het woonwagenkamp aan "Den Nieuw –Terbrescheweg", een Rooms katholiek kerkje wordt gebouwd ten behoeve van de bewoners van dat kamp. Het gebouwtje was van hout en had een heuse klokkentoren met spits!
Verwacht werd dat het kerkje in oktober 1929 in gebruik genomen kon worden.

Zie ook het oorspronkelijke artikel.

Een kijkje in het woonwagenkamp

Ondanks dat rond 1930 land wordt opgespoten ten behoeve van de uitbreiding van de begraafplaats Crooswijk verschijnt er in januari 1931 nog een artikel met foto in het Rottedams Dagblad. De foto's spreken boekdelen, maar ja het was dan ook 1931 en een heel andere tijd dan nu! Dat de overheid nog wel een en ander probeerde te reguleren, bleek uit het feit dat er zelfs sprake was van een "politieman- woonwagenkamp- burgemeester!"

Zie ook het oorspronkelijke artikel.

Nieuw -Terbregge verdwijnt

Binnen de Historische Commissie hebben wij ons altijd afgevraagd hoe het nu is afgelopen met het oude wijkje Nieuw- Terbregge? Onderstaand stukje verschaft het antwoord.

Op 21 maart 1930 vermeldt het Rotterdams Nieuwsblad, dat de laatste resten van Nieuw- Terbregge aan het verdwijnen zijn. Er moet land opgespoten worden voor de uitbreiding van de begraafplaats in Crooswijk en dus moet het landelijke maar rommelige buurtje plaatsmaken voor grotere ontwikkelingen.

Zie ook het oorspronkelijke artikel.

Zomaar wat geschiedenis

Wij schrijven dit soort artikeltjes zonder enige pretentie, gewoon omdat het leuk is. Wij hopen dat u het ook leuk vindt en dat u weer wat meer weet van Terbregge en de geschiedenis van dit unieke gebied.

Namens de Historische Commissie
Bert Wagemans