Op Youtube is een film geplaatst over de voedseldropping.


 

Hieronder volgt een kopie van de begeleidende tekst:

Onlangs zijn nieuwe filmbeelden opgedoken van operatie Manna, de voedseldroppings boven Nederland in de laatste week van de oorlog. Het Gemeentearchief Rotterdam liet de film restaureren na schenking door het OorlogsVerzetsMuseum, die de 8mm film heeft gekregen van mevrouw Riet Schoute. Haar vader, Carel van der Zwam, maakte 66 jaar geleden de filmopnames. 

Van 29 april tot 8 mei 1945 vond 'operatie Manna' plaats, uitgevoerd door de geallieerde strijdkrachten. Aanleiding was de dreiging van massale hongersterfte onder de bevolking. Alleen al in Rotterdam stierven begin april 1945 meer dan 400 mensen per week. 

Het is bijzonder te noemen dat er zoveel jaar na de bezetting toch nog nieuwe filmbeelden opduiken die nog niet eerder openbaar vertoond zijn. De door Van der Zwam gemaakte beelden geven een goede indruk van de dropping boven Rotterdam omdat er veel herkenningspunten te zien zijn zoals de Rotte en Terbregge waarboven de vliegtuigen laag overkomen. Bovendien is van dichtbij in beeld gebracht hoe het voedsel werd verzameld en verder gedistribueerd. 

De gerestaureerde film is opgenomen in de collectie van het gemeentearchief, waar hij is te bekijken in de studiezaal bewegend beeld. In het OorlogsVerzetsMuseum wordt de film doorlopend vertoond. Op het Youtubekanaal van de Brandgrens is een compilatie van de film is te zien.