In Opeens vielen we onder de Coolsingel, Hillegersberg van Boerendorp tot Stadswijk portretteert Anton Stapelkamp het vooroorlogse Hillegersberg, ruwweg tussen 1900 en 1941. In een halve eeuw veranderde Hillegersberg van een vriendelijk dorpje in een verstedelijkte forensengemeente en uiteindelijk in een wijk van Rotterdam. Hillegersberg veranderde niet alleen stedenbouwkundig maar ook sociaal. Die veranderingen waren groot en kwamen snel en dat was niet altijd makkelijk voor de toenmalige Bergenaren.

voorpaginaNaast de beschrijving van het gebied wordt ook een beeld geschetst van het maatschappelijk leven, van kerk, staat en maatschappij, zoals men dat toen noemde. Tussen de hoofdstukken door worden een aantal voor het vooroorlogse dorp karakteristieke personen uitgelicht: burgemeester Van Kempen, tolgaarder Cossée, ambtenaar Van der Tholen, horecaondernemer Loos en de Terbregse bovenmeester Valk en oprichter van Terbregge’s Belang..

De auteur, Anton Stapelkamp, is dagelijks bestuurder van deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek en ook voorzitter van de Stichting Rotterdam is vele Dorpen. Deze nieuwe uitgave is al weer zijn derde boekje over de geschiedenis van de deelgemeente. In april verscheen een boekje over de geschiedenis van de joodse bewoners en in 2007 een boekje met luchtfoto’s.

Op 18 november werd het eerste exemplaar aangeboden aan slager Bas Tol. Hij is de derde van de vijf generaties van slagers uit de Bergse Dorpsstraat.  Het boekje, een uitgave overigens van de VSW,  is voor €14,90 te koop in de deelgemeentelijke boekwinkels en bij Donner. Voor iedereen met hart voor Hillegersberg een boek om in een ruk uit te lezen en voor deze tijd natuurlijk een mooi kado.