De geschiedenis van Terbregge (3)

We hebben  in de Buurtkrant al eerder geschreven over een “schat” die we gevonden hebben, dat wil zeggen, een  schat aan informatie, een aantal oude kaarten van Terbregge (en omgeving), deze zijn bijeengebracht door een verzamelaar (Jan Mani) uit Terbregge en – gelukkig - even aan ons uitgeleend. De kaarten bevatten een schat aan informatie (voor wie er in geïnteresseerd is).

Een kaart met de twee plassen:

Bijgaande kaart (u moet er toch eens op inzoomen) zit boordevol informatie, zo blijkt:

  • De huidige Terbregse Rechter Rottekade, vroeger Bergse Rechter Rottekade geheten te hebben;
  • Het Huidige Boterdorps Verlaat heette destijds Bergsche Verlaat;
  • Er - in vergelijking met de huidige tijd – slechts in zeer geringe mate sprake van bebouwing in het gebied;
  • In de bocht van de Kerkhoflaan, heel duidelijk de toegang naar het wijkje  Nieuw-Terbregge zichtbaar(destijds bestond dit wijkje al, de huidige VINEX-locatie Nieuw Terbregge {ca. 860 woningen} is daar naar vernoemd);
  • De Nieuw- Terbregscheweg zichtbaar, die – notabene - helemaal om de  Kralingse Plas heen lag.

Verder zijn er voor de echte specialisten nog veel andere machtig interessante details zichtbaar. Wij hebben ons echter willen beperken tot de hoofdzaken die op Terbregge betrekking hebben.

oude kaart Terbregge (Small)

Andere gebieden ook interessant?

Het kan bijna niet anders, voor velen moeten de details in andere gebieden dan ons eigen Terbregge ook machtig interessant zijn.

Misschien hebben we iemand wakker gemaakt die er iets over wil schrijven? Wij hopen van wel en we hopen dat degene die hier iets over wil zeggen dit aan ons(vrijwilligers)  ter beschikking wil stellen.

Vond u het leuk?

Uiteraard hopen wij van wel, misschien zelfs zo leuk dat u hierover zelf een stukje wilt schrijven? Of nog beter wellicht wilt u zich aansluiten bij de Historische Commissie van Terbregge’s belang? Neem contact met ons op via deze website!

 

Namens de Historische Commissie van de Bewonersorganisatie vereniging Terbregge’s Belang

Bert Wagemans