Onder het kopje Hot Spots vindt u een aantal artikelen over bijzondere, kenmerkende, of opvallende plekken in Terbregge. Natuurlijk kunt u zelf ook een bijdrage leveren aan deze rubriek. Zend daarvoor uw stukje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Alexanderkerk

BLR294a
Aan het begin van de vorige eeuw waren er nog nauwelijks auto’s. De Terbregse leden van de Hervormde Gemeente gingen meest te voet naar de “Dorpskerk” te Hillegersberg. Omdat zij graag een kerk wilden hebben op een wat beter beloopbare afstand werd in 1927 besloten een kerk te bouwen aan de Linker Rottekade. Het nieuwe kerkgebouw kreeg de naam Alexanderkerk. De naam van de hoofdkerk werd veranderd van Dorpskerk in Hillegondakerk.

Lees meer: Alexanderkerk

Brandweer(huisje)

TRR103
Hierin was tot begin zeventiger jaren de brandspuit van Terbregge geplaatst. Op een leitje aan de voorzijde van dit pand werd geschreven waar de brand was, zodat vrijwilligers die kwamen, als de brandweerwagen al naar de plek des onheils was, zich ook naar de brand konden spoeden.

Lees meer: Brandweer(huisje)

Boerderij van Van der Kloot

TW001
Op weg naar zondagsschool "Maranatha" van juffrouw Neeltje Romein kwam je over de Irenebrug of van langs de Rotte en "het Blok" altijd eerst langs dat witte eiland van rust,  een beetje in de diepte, de boerderij van boer Van der Kloot.

Lees meer: Boerderij van Van der Kloot

Café de Prins

BLR323b
Deze uitspanning heet nu de Prins van Terbregge, maar oorspronkelijk was het café de Prins (eigenaren achtereenvolgens J. van Drunen en van Loon). Later werd het Bar Bistro PACO naar de papegaai die zo heette en de huisvogel was van het café.
Deze eetgelegenheid is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd, aanvankelijk met een schuin dak. Later hebben er verschillende bouwkundige wijzigingen plaats gevonden.

Lees meer: Café de Prins

Boerenleenbank Terbregge: Terbregse Rechter Rottekade 136

TRR136
In dit pand was gevestigd het kantoor van Coöperatie De Eendracht, aan de overkant. In ditzelfde kantoor hield de Boerenleenbank Terbregge regelmatig haar zittingen. De kluis is nog steeds aanwezig, hoewel de Boerenleenbank al in 1959 samen ging met de Coöperatieve Raiffeisenbank aan de Terbregseweg. De Boerenleenbank in Terbregge is opgericht in 1906.

Lees meer: Boerenleenbank Terbregge: Terbregse Rechter Rottekade 136

Christelijke kleuterschool

TRR122a
Reeds in 1865 werd er al een aanvraag ingediend om een Christelijke Bewaarschool neer te zetten. Dat verzoek is eerst in 1920 gehonoreerd! Aan deze bewaarschool vast was het woonhuis gebouwd van de hoofd der lagere school, meester van der Valk. Mies Schuilenburg, de latere vrouw van meester Kurpershoek was de eerste juffrouw van deze bewaarschool. Al snel bestond de behoefte aan een speellokaal, wat in 1928 is aangebouwd. Als u goed naar de gevel kijkt, kunt u nog duidelijk de scheidslijn zien tussen de eerste bouw en deze aanbouw.

Lees meer: Christelijke kleuterschool

Boterdorpse Verlaat

BD999
Het Boterdorpse Verlaat is een schutsluis met puntdeuren tussen de Rotte en de Strekvaart bij de Bergse Plassen in de gemeente Rotterdam. De vaarweg werd vroeger gebruikt door spoelingschepen met moutafval uit Schiedam maar is tegenwoordig zelfs voor de pleziervaart niet meer van belang.

Lees meer: Boterdorpse Verlaat

Coöperatieve landbouwvereniging “De Eendracht”

TRR137
Te midden van agrarisch gebied heeft deze vereniging een groot verzamelgebouw laten bouwen (door aannemersbedrijf H. v.d. Sluis & Zn. Uit Terbregge). Goed bereikbaar langs de weg, maar ook over het water. Dat was in het jaar 1906.

Lees meer: Coöperatieve landbouwvereniging “De Eendracht”