Hot Spots

Onder het kopje Hot Spots vindt u een aantal artikelen over bijzondere, kenmerkende, of opvallende plekken in Terbregge. Natuurlijk kunt u zelf ook een bijdrage leveren aan deze rubriek. Zend daarvoor uw stukje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Groen doen: Energie van zonnepanelen op afstand

Deze opname betreft een uitzending van Kassa en gaat over de zonnepanelen op de DOP langs de A20.

Geluidswal

5192091123162406

De Geluidswal door insiders “de DOP” genoemd wat is dat eigenlijk? (Een stukje {recente} geschiedenis)

Niet zoveel mensen weten dat de Geluidswal in de VINEX locatie Nieuw- Terbregge er voor een belangrijk deel ligt, omdat de Gemeente Rotterdam eind 1999 meer dan 270.000 m3 zwaar vervuilde grond kwijt moest, het idee werd geboren om dit te verwerken in een geluidswal die er toch moest komen om de ontwikkeling van de VINEX- locatie Nieuw Terbregge mogelijk te maken. Zonder geluidswal zou de geluidsoverlast van het verkeer (A20) zo ernstig zijn dat er nooit een woonwijk gerealiseerd zou kunnen worden.

Lees meer: Geluidswal

Schapen op de DOP

Een leuke impressie van Ryan Derks

Monument op "de Dop"

monument voor operatie manna

Het kunstwerk is een monument ter nagedachtenis aan Operatie Manna, de geallieerde voedseldroppings in de laatste oorlogsdagen in 1945. Het stalen monument is gemaakt door kunstenaarsgroep Observatorium en verbeeldt een stapel voedselpakketten in de buik van een vliegtuig. Het kunstwerk staat op de geluidswal tussen Nieuw Terbregge en de rijksweg A20. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit poldergebied en daarom geschikt voor droppings. Nu staat er een vinexwijk. Manna betekent 'brood uit de hemel'.

Lees meer: Monument op "de Dop"

De Veenput

gifgrond

In de jaren ’40 en gedeeltelijk ’50. was de Ommoordseweg nog een landelijke weggetje voor paard en wagen, fietsers en wandelaars. De afbraak van dat idyllische weggetje is in de jaren ’50 begonnen. Een olieverwerkend bedrijf had destijds zoveel gif van afgewerkte produkten, dat daar een stortplaats voor gezocht moest worden. Een bedrijf uit Terbregge wist daar wel een oplossing voor. De stortplaats werd gevonden: de Veenput. 

Lees meer: De Veenput

Molen de Vier Winden

molenvierwinden

Al in de Romeinse Tijd werd er met kleine handmolentjes graan gemalen voor het verkrijgen van meel om brood te bakken. Rond 1200 kwamen er korenmolens die door stromend water weden aangedreven. Deze korenmolens waren zo afhankelijk van voldoende stromend water, dat het niet mogelijk om in vlakke streken graan te malen. Pas rond 1300 was de korenmolen op windkracht zodanig technisch ontwikkeld, dat er ook in de vlakkere gebieden in West-Europa houten standerdmolens voor het malen van graan werden gebouwd.

Lees meer: Molen de Vier Winden