Molen de Vier Winden II

TRR091
De Vier Winden is een stellingmolen uit 1776 aan de Rotte in de Rotterdamse wijk Terbregge. Tot 1964 werd met de molen graan gemalen. De molen aan de Terbregse Rechter Rottekade is tegenwoordig buiten bedrijf maar draaivaardig. Onder in de molen worden meelproducten verkocht en meestal draait De Vier Winden gedurende de openingstijden van de winkel.


Op de huidige plek van de molen stond tot 22 augustus 1775 een achtkante molen, die op die dag door brand werd verwoest. Deze brand trof niet alleen de molen, maar het gehele dorp Terbregge: 19 huizen en 18 grote gevulde turfschuren vielen ten prooi aan de vlammen. Het jaar daarop werd de huidige stenen molen gebouwd. 

Opmerkelijk aan deze molen is dat de toegangsdeuren op de begane grond klein zijn. Hierdoor is het onmogelijk om met een wagen naar binnen te rijden. Gebruikelijk is dat het laden en lossen van grondstoffen en gereed product m.b.v. het luiwerk rechtstreeks op de wagen plaats vindt. De molenaars van 'De Vier Winden' zullen dan ook veel gesjouwd hebben. Vanaf de waterkant verliep het transport van en naar de molen met schuiten.
Vanaf 1900 werd naast de molen een grote houten schuur gebouwd voor de opslag van veevoer (De schuur is nog steeds aanwezig).
In 1925 werd de molen eigendom van de toenmalige gemeente Hillegersberg, welke in 1941 door Rotterdam werd geannexeerd. Tot 1964 werd met de molen graan gemalen.

De familie van Driel-Kluit huurt momenteel de molen en exploiteert daarin de Drie Kleur Grutterij. Deze familie vormt sinds 1818 een echt molenaarsgeslacht, ondermeer van de bekende molen 'De Noord' te Rotterdam. Nadat deze molen in 1954 afbrandde, werd het bedrijf voortgezet in "De Walvisch" te Schiedam. Rond 1964 stopte men met de levering aan bakkerijen en er werd vanaf toen geproduceerd voor de particuliere markt. Voor de familie herhaalde zich in 1997 de geschiedenis met de brand in "De Walvisch": toen volgde verhuizing naar Terbregge.

De molen wordt vanaf de begane grond tot en met de steenzolder gebruikt voor de opslag van grondstoffen voor het samenstellen van bakmixen voor thuisbakkers en het mengen van de verschillende bakmixen die in de ondergelegen winkel te koop zijn.
Het koppel maalstenen is niet meer in gebruik en ook niet maalvaardig. Wel draait de molen zeer vaak, in de praktijk vrijwel altijd, als de winkel geopend is.