De bewonersorganisaties in Rotterdam, dus ook die in Hillegersberg-Schiebroek, hebben een brief ontvangen van het college van burgemeester en wethouders. In deze brief wordt aangekondigd dat het college voornemens is om per 1 januari 2017 de structurele subsidie- en opdrachtrelaties met de bewonersorganisaties te beëindigen. Wel blijft het mogelijk voor bewonersorganisaties om subsidie aan te vragen voor diverse activiteiten op grond van de Beleidsregel Bewonersinitiatieven. Bewonersorganisaties die ook welzijnsactiviteiten uitvoeren kunnen op grond van de Beleidsregels Colour Locale subsidie aanvragen. Het college heeft het voornemen om een aanvullend subsidiekader op te stellen voor wijk- en buurtgerichte participatieactiviteiten. Het voorstel zal in september 2016 aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Bewonersorganisaties kunnen een zienswijze indienen tegen dit het voorgenomen besluit om de structurele subsidierelaties met de bewonersorganisaties per 1 januari 2017 te beëindigen. Bovenstaande is de uitkomst van een onderzoek naar de activiteiten van de bewonersorganisaties welke in opdracht van het college is uitgevoerd. Het onderzoeksrapport is bij de bewonersorganisaties niet bekend.
Uiteraard heeft de bewonersorganisatie vereniging Terbregge's Belang ook een dergelijke brief ontvangen, kennelijk vindt het college het noodzakelijk dat de subsidierelaties met de bewonersorganisaties eens tegen het licht worden gehouden? Ons verwondert dat in hoge mate, met name omdat het erop lijkt dat we allemaal over één kam geschoren worden. Met name in het gebied Hillegersberg-Schiebroek, zijn de aanwezige bewonersorganisaties uitermate spaarzaam met hun bestedingen en daarmee de subsidies. Altijd worden zeer lage bedragen aangevraagd en wordt bij wijze van spreken, elk dubbeltje twee keer omgedraaid, voordat het wordt uitgegeven (dus ongeveer net zoals thuis). Met name Terbregge's Belang is ontzettend zuinig en geeft nooit een cent teveel uit. Alle vrijwilligers doen dit volledig belangeloos, terwijl er vaak ook heel veel privégeld in de activiteiten gaat zitten. Het college van Burgemeester en Wethouders lijkt nogal achteloos om te gaan met de bewonersorganisaties en past kennelijk geen maatwerk toe. Binnen Terbregge, worden er forse prestaties geleverd zoals (we noemen zomaar wat op):
- De jaarlijkse dodenherdenking (4 mei);
- De uitgave van de gratis buurtkrant (1700 exemplaren gratis verspreid);
- Het behoud van de Alexanderkerk;
- De kwestie riool aan de Bergse Linker Rottekade;
- Het behoud van een groene Terbregse Rechter Rottekade (in plaats van maar liefst 31 aanlegsteigers)
- De regelmatige wijkschouw waaraan wij consequent deelnemen;
- De realisatie van de Whats-app borden aan de Bergse Linker Rottekade;
- De kwestie met de erfpachten, die in het verleden in het voordeel van de bewoners is beslecht na ongeveer vier jaar knokken.
- De realisatie van de natuurspeeltuin in Nieuw –Terbregge;
- De grootse herdenkingmanna op 5 mei 2015;
Kortom, de bewonersorganisatie is er niet voor niets en doet steeds zijn best voor de bewoners, waarbij het bestuur bestaat uit vrijwilligers die dit puur doen uit altruïsme.
Tenslotte
Wij zullen u via deze website op de hoogte houden van de ontwikkelingen, bovendien hebben we zoals altijd in de maand november weer de algemene ledenvergadering waarbij het bestuur verantwoording aflegt aan de leden. U kunt ook dan uw stem laten horen en ons vragen bepaalde zaken op te pakken. Omdat wij van mening zijn voor Terbregge hele goede dingen te doen, hebben wij bij de gemeente Rotterdam onze zienswijze (zie bijlage) ingediend. Vanzelfsprekend willen wij voor de belangen van Terbregge en haar bewoners blijven opkomen. We doen dit op bijna 100 jaar, en hopen er nog tenminste zo'n zelfde periode mee door te gaan.
Bijlage: ZIENSWIJZE SUBSIDIE.pdf
Met vriendelijke groet,
namens het bestuur,
Bert Wagemans
secretaris