Eindelijk is het zover, de bewonersorganisatie bestaat 100 jaar en gaat haar cadeau geven aan de bewoners van Hillegersberg - Schiebroek en met name Terbregge. Het bestuur heeft lang nagedacht over het cadeau dat ze aan bewoners moet geven. In 1e instantie gingen de gedachte(n) uit naar een groot feest in Terbregge. Al snel kwam het bestuur tot de conclusie dat er een beter cadeau was. Een cadeau dat een meer permanent karakter heeft en voor alle bewoners van het gebied is en met name voor de bewoners van Terbregge. Het bestuur kwam op een kunstwerk in de buitenruimte als entree voor het gebied Hillegersberg Schiebroek en zeker Terbregge.
De keuze voor een kunstwerk
Het bestuur heeft er lang over nagedacht en veel over gediscussieerd. Uiteindelijk werd bedacht dat we het met een feest eigenlijk nooit goed doen. Er was te weinig te drinken, de kroketten waren koud, en er waren te weinig hapjes kortom met een feest doe je het maar zelden goed. Dit komt omdat er nog geen kok geschapen is die naar ieders mond kan koken. Bovendien is een feest vlug voorbij en snel vergeten. Het bestuur wilde iets meer permanents en voor alle bewoners primair die van Terbregge en voor het overige ook voor de bewoners van Hillegersberg- Schiebroek.
Twee jaar lang puzzelen en knobbelen
Vanuit het bestuur is er een commissie benoemd die zich bezig ging houden met het kunstwerk plaats en de vorm. Bedacht werd dat bij de realisatie van de VINEX-locatie Nieuw Terbregge, door de projectleider Ir. Henk Smelt † aan de bewoners een ingang met allure belooft. Helaas kon Henk zijn belofte niet meer waarmaken. Hij kwam helaas vroegtijdig te overlijden voordat hij zijn belofte kon waarmaken. Het bestuur dat intensief met Henk had samengewerkt, herinnerde zich deze belofte en dacht dat het een goede zaak zou zijn om het nu ten uitvoer te brengen.
Het Centrum voor beeldende kunst
Het bestuur had de ervaring dat het goed geholpen werd door het centrum voor beeldende kunst. Deze ervaring had het bestuur opgedaan bij de realisatie van het oorlogs- en herdenkingmonument bij de Irenebrug. Besloten werd het Centrum voor kunst weer te raadplegen. Aldaar werden gesprekken gevoerd en werden de ideeën uitgewisseld. Al snel werd men bij het Centrum voor beeldende kunst enthousiast over het idee. Het Centrum is echter door bezuinigingen getroffen en kon ons feitelijk niet veel verder helpen. Wel heeft men ons geadviseerd, om een kunstenaarscollectief te benaderen. In dit geval was dit het beeld collectief Het Beeldkanon. Wij hebben gedurende 2 jaar intensief met de kunstenaars samengewerkt en het idee verder uitgewerkt. De commissie vond dat het een herkenbaar kunstwerk moest zijn, met een duidelijke relatie naar Terbregge en Hillegersberg- Schiebroek.
De locatie
Het idee in gedachten dat het een ingang met allure moet worden voor met name Terbregge en het gebied Hillegersberg- Schiebroek, bracht de commissie al snel op het idee om het kunstwerk uit te laten voeren onder het viaduct A20/ Terbregseweg. Ter hoogte van Terbregseweg huisnummer 128. Dagelijks passeren hier circa 25.000 voertuigen l. Aan belangstelling hoefde dus niet getwijfeld te worden. Tevens was de situatie onder het viaduct naargeestig en vervelend, het was een grijze massa. Erg aantrekkelijk was de situatie onder het viaduct niet.
Rijkswaterstaat
Natuurlijk was duidelijk dat het om een kunstwerk ging op een viaduct van Rijkswaterstaat. Dit vergde extra inspanningen. Rijkswaterstaat moest akkoord gaan. Er werden gesprekken aangeknoopt met Rijkswaterstaat, die gelukkig direct enthousiast werd ontvangen. Dit was een grote opluchting voor de bestuur. Het project kon worden vormgegeven. Rijkswaterstaat was zo enthousiast dat ze zelfs een financiële bijdrage te leveren aan het project.
De Gebiedscommissie
In het gebied Hillegersberg Schiebroek, heeft de bewonersorganisatie te maken met de Gebiedscommissie Hillegersberg Schiebroek. Ook hier werden verkennende gesprekken gevoerd. Ook hier werd een zeker enthousiasme waargenomen. Uiteraard een voorzichtig enthousiasme want uiteindelijk beslist de voltallige Gebiedscommissie van 13 personen. De ambtenaren en de voorzitter van de Gebiedscommissie alsmede vicevoorzitter zagen het idee wel zitten. Het idee kon dus verder worden uitgewerkt. Regelmatig werd getoetst bij onder andere bevriende verenigingen zoals stedenbouwkundig wijkbehoud en onze eigen historische commissie. Verder werd het idee toegelicht tijdens de vergaderingen van Bewonershis!
De daadwerkelijke aanpak
Gedurende ongeveer 2 jaar werd maandelijks vergaderd met circa 8 bewoners en commissie/bestuurs leden, er werd dus niet over 1 nacht ijs gegaan. Ook kunstenaars waren erg enthousiast en gingen enthousiast aan de slag met de invulling. Dit traject was een weg met veel hobbels en valkuilen. Regelmatig moest het ontwerp worden aangepast vanwege invloed van nieuwe ideeën. Uiteindelijk werd na lang en intensief vergaderen een keuze gemaakt zoals hij er nu ligt. Erg getracht zoveel mogelijk elementen van Terbregge en Schiebroek mee te nemen in het ontwerp. Het moest echter wel spannend blijven. Verder hadden de commissieleden opdracht dat het een ander gereed moet zijn op 30 mei 2018. Immers dan bestaat de bewonersorganisatie exact 100 jaar en moet het kunstwerk moet onthuld. Dit lijkt uiteindelijk haalbaar.
De financiering
Het kunstwerk dat het bestuur op het oog had, bracht hoge kosten met zich mede. Het bestuur besloot een Bewonersinitiatief in te dienen bij de Gebiedscommissie Hillegersberg Schiebroek. Het gebied gaf zichzelf hiermee als het ware een cadeau. Op 20 maart 2018 werd het voorstel besproken in de Gebiedscommissie. 11 van de 13 leden stemde in met het voorstel van de bewonersorganisatie voor het kunstwerk een bijna unanieme besluit dus. Dit succes gaf het bestuur als het ware vleugels. Met volle energie werd verder gegaan met het kunstwerk.
De vergunning
Uiteraard moet, voor een kunstwerk in de buitenruimte een zogenaamde omgevingsvergunning worden aangevraagd. Dit heeft het bestuur heel wat hoofdbrekens gekost. Uiteindelijk is de aanvraag gedaan en op de valreep 25 mei 2018 is omgevingsvergunning verstrekt. Inmiddels zijn de werkzaamheden aangevangen en wordt het kunstwerk gerealiseerd. We hopen dat wij hiermee de bewoners een plezier doen. Tevens worden aan de verkeerssituatie op de Terbregseweg richting Terbregge nu zogenaamde ANWB Borden aangebracht zodat de bezoekers van het gebied weten welke richting ze uit moeten. Het is u waarschijnlijk nooit opgevallen, komend vanaf de richting Hoofdweg, is er op de Terbregseweg geen enkel verkeersbord te herkennen. Dit is men doodgewoon vergeten. Deze comissie wordt zodra er geld is ook hersteld.
Het komt er!!!
Ten tijde van het schrijven is het 100% zeker dat het kunstwerk er gaat komen. De werkzaamheden worden uitgevoerd en alle officiële handelingen zijn gepland. Het kunstwerk zal op 30 mei wordt onthuld door burgemeester Aboutaleb en de weduwe van Henk smelt, mevrouw Glimmerveen. Hierbij hebben wij zo weinig mogelijk mensen uitgenodigd omdat het onder het viaduct onaangenaam vertoeven is. Bewoners kunnen vanaf 30 mei genieten van een prachtig kunstwerk als entree voor Terbregge en het gebied Hillegersberg- Schiebroek! Dit dankzij de bewonersorganisatie.