In het jaar 2000 hebben wij (samen met de bewoners van Terbregge) nabij de Irenebrug een oorlogs- en Herdenkingsmonument gerealiseerd. De aanleiding was het verloren gaan door brand van de oude houten Heijbergschool. In de school was het gedenkraam bevestigt met daarop de oprichter van de Bewonersorganisatie Vereniging Terbregge Belang.
Bijzonder is dat deze man, Nicolaas Jan van der Valk, tientallen levens heeft gered in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij is hij zelf omgekomen in concentratiekamp Sachsenhausen in 1944. Samen met Dirk van der Kooij en Abraham van den Bosch zat hij in het verzet van Terbregge. Voor ons zijn het helden. Wij weten niet wat we zelf hadden gedaan onder soortgelijke omstandigheden, destijds was je leven niet veel waard. De Duitsers hebben talloze mensen gedood (ook onschuldige burgers). Je moest dus goed weten waaraan je begon. Het risico om gedood te worden was erg groot.
Steun en onbaatzuchtige hulp van bewoners Terbregge
Wij vonden dat wij de verzetshelden moesten eren voor hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig waren veel bewoners van bestaand Terbregge het met ons eens en kregen wij gelukkig hulp van een aantal zzp-ers uit Terbregge bij de aanleg van de herdenkingsplek. We kunnen ons nu niet meer alle namen herinneren, maar belangeloos geholpen hebben:
- Willem Van Der Kloos en collega's
- Meijndert van den Berg (†)
- Henk en Ben van der Sluis
- Peter Punselie
Ook het Centrum Beeldende Kunst en een zeer betrokken gemeenteambtenaar Loeki Laurentziu hebben zich uitermate ingezet om van de herdenkingsplek een bijzondere plek te maken. Een simpel wit verzetskruis zou onvoldoende geweest zijn. Zowel het verzet in de Tweede Wereldoorlog en de voedseldroppings operatie Manna zijn voldoende aanleiding om er een bijzondere plek van te maken. Belangeloos schonk het GEB een
gasleiding en een gedenkvlam. Dit maak je tegenwoordig zelden meer mee! De totale kosten zijn redelijk beperkt gebleven tot € 25.000,- omdat met name vanuit Terbregge zich veel vrijwilligers hebben gemeld.
Dodenherdenking 4 mei druk bezocht!
Het feit dat er elk jaar de dodenherdenking op 4 mei heel goed wordt bezocht, is een erkenning voor het werk dat we hebben gehad aan het realiseren van het oorlogs- en Herdenkingsmonument. Elk jaar komen er circa 200 bewoners en alle andere geïnteresseerden om de dodenherdenking mee te maken. Steeds is het weer een plechtige bijeenkomst met veel respect voor degene die ons zijn ontvallen. Met de vitrinekast ontstond de mogelijkheid om de herdenkingsplek toe te lichten en te verklaren waarom juist op deze plek een zo belangrijke plek een oorlogs herdenkingsmonument is gerealiseerd