Het gebeurd niet vaak dat we een zo spannende gebeurtenis "op de agenda" hebben staan, maar voor 2015 hopen we dat we iets werkelijks unieks voor elkaar gaan krijgen.
U zult er misschien niet bij hebben stilgestaan, maar in 2015 is het exact 70 geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Zeer zeker ook voor Terbregge is exact 70 jaar geleden een belangrijk gegeven Immers op 28 april 1945 vond er een voor Rotterdammers uiterst belangrijke gebeurtenis plaats toen, na de Hongerwinter van 1945 dreigden tienduizenden mensen Rotterdammers dus! te overlijden vanwege het feit dat men al heel lang niet te eten had!
Hongertochten
Wellicht zijn de beelden van uitgehongerde mensen bij u bekend en wie heeft er ergens in zijn kennissenkring niet iemand die iets weet te vertellen over de hongertochten naar het platteland om daar toch nog wat te eten te krijgen bij de boeren?
Redding nabij
Gelukkig was op 28 april 1945 een redding voorhanden. De geallieerden waren met de Duitsers overeengekomen, dat er ten behoeve van de hongerende bevolking voedselpakketten vanaf lage hoogte gedropt mochten worden. De vliegtuigen zouden niet worden beschoten door de luchtafweer.
De voedseldropping vonden op verscheidende plaatsen in het land plaats, maar voor Rotterdammers waren de voedseldroppings die plaatsvonden in Terbregge wel de belangrijkste. Terbregge lag gunstig er was een groot weiland (polder) {nu de wijk Nieuw-Terbregge} beschikbaar en via Rotte konden de gedropte voedselpakketten naar het centrum van Rotterdam worden vervoerd om vandaar uit verder te worden gedistribueerd. Op deze manier zijn rond eind april 1945 tienduizenden levens gered!
Herinneringen weggeëbd? Een monument!
Nu -inmiddels 2014- zijn de herinneringen aan wat toen een van de meest belangrijke gebeurtenissen voor Rotterdammers is geweest, een beetje weggeëbd. Aan de ene kant is dit begrijpelijk maar aan de andere kant is het ook weer goed stil te staan bij de verschrikkingen van een oorlog. Wij als Bewonersorganisatie hebben daarom -namens alle bewoners van Rotterdam- in het jaar 2006 een monument ter nagedachtenis aan de voedseldroppings gerealiseerd op de geluidswal A20 in de wijk Nieuw- Terbregge (de plaats waar destijds de voedseldroppings plaatsvonden).
Feestelijke onthulling
In het jaar 2006 is dit monument feestelijk onthuld in de aanwezigheid van maar liefst 7 ambassadeurs, een aantal oud piloten, Burgemeester Opstelten en circa 200 bewoners. De school in Nieuw - Terbregge heeft het monument geadopteerd. Bij de onthulling waren ook de schoolkinderen van de Montessorischool Tuinstad aanwezig .
Er vloog een gerestaureerde Lancaster over onder begeleiding van een Nederlands transporttoestel. De Hercules C130 , er speelde een doedelzakband muziek uit de jaren 40 .Kortom het was één groot feest dat zeer werd gewaardeerd door de aanwezige bewoners.
Herhaling in 2015?
Zoals gezegd in 2015 is het exact 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Voor ons als bewonersorganisatie is dat reden om nu nogmaals stil te staan bij een Operatie die zoveel mensen het leven heeft gered. Wij denken erover om op 2 mei 2015 Operatie Manna te herdenken. Wij hopen van harte dat dit gaat lukken, momenteel zijn wij hard met de voorbereidingen bezig.
Herdenken zin of onzin? Wat vindt u ervan?
Wij zijn benieuwd wat u ervan vindt. Er gaan stemmen op, die zeggen dat we op moeten houden met steeds maar herdenken. Wij als bestuur vinden wel dat het nodig is. Wat vindt u?
Hieronder kunt u uw stem uitbrengen op de vraag:
Is het een goede zaak dat de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht?
Wij zijn erg benieuwd wat u ervan vindt en we zullen u hier zeker over berichten via deze website en de Buurtkrant
Namens het bestuur,
Bert Wagemans