Op 29 september jongstleden hield het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard samen met gemeente Rotterdam een informatieavond voor de bewoners van de Bergse Linker Rottekade (nummer 0 tot en met 300). Hieronder een kort verslag van de avond.
Riolering
Gemeente Rotterdam gaat de riolering aan de Bergse Linker Rottekade vervangen. Er zijn lekkages geconstateerd en de gemeente kan op dit moment het vervangen samen laten vallen met het onderhoud dat door het Hoogheemraadschap gedaan wordt. Hierdoor is er minder overlast voor bewoners. Het riool zou theoretisch nog 15 jaar kunnen blijven liggen.
De voorkeur van gemeente Rotterdam gaat uit naar een riool in de grond. Dit in plaats van de huidige locatie: de eerste zaksloot. De gemeente stelt voor om het riool in de achtertuin te leggen. Gevolg hiervan is dat bewoners in het deel waar het riool licht beperkingen krijgen opgelegd wat betreft het gebruik van de achtertuin. Bouwwerken op deze strook grond zijn uit den boze.
Bruggen & dammen
De meeste huidige bruggen en dammen liggen te laag, kijkend naar de regels van de Keur. Als de dijk wordt opgehoogd, dan komen er nog meer bruggen en dammen (met duikers) te laag te liggen. Dit en de toekomstige werkzaamheden betekenen:
- dat de bruggen en dammen verwijderd moeten zodat er gebaggerd en opgehoogd kan worden
- dat het zeker is dat de meeste bruggen en dammen niet teruggeplaatst kunnen worden in de huidige vorm, omdat ze niet voldoen aan de Keur
- dat de kosten voor de vervanging in ieder geval voor de eigenaren zijn.
Het verwijderen wordt in samenspraak met de bewoners gepland voor de logistiek van de werkzaamheden van het Hoogheemraadschap. Het land achter de eerste boezemsloot moet worden ontsloten voor de werkzaamheden.
Baggeren
De eerste zaksloot moet ook hoognodig grondig worden schoongemaakt: dit betekent baggeren. Het baggeren zal aanvangen ongeveer in 2019, nadat het riool is vervangen/verplaatst. Ook zal tijdens de baggerwerkzaamheden de dijk langs de sloot waar nodig opgehoogd worden.
Huur landjes
Er komt een vijf-jarige verlenging van de huurcontracten, waarbij de eerste vijf meter na de boezemsloot niet meer worden verhuurd. Het Hoogheemraadschap zal deze in eigen controle houden. De huurders moeten deze vijf meter schoon en leeg opleveren. Na vijf jaar zal het verhuren van de landjes opnieuw worden herzien.
Hoe nu verder
Er zijn op de informatieavond vele vragen gesteld. Zowel de gemeente als het Hoogheemraadschap zullen deze vragen schriftelijk beantwoorden richting de steller van de vragen. U zult begrijpen dat met name het verplaatsten van het riool niet kon rekenen op applaus. Sterker nog, bewoners waren boos. Sommige huizen hebben slecht 2 meter achtertuin of zelfs helemaal geen! Ook Terbregge's Belang is ontevreden over de gang van zaken. Zo is bijvoorbeeld de informatievoorziening naar bewoners beneden peil.
Om het onderwerp riool nog groter te maken: het besluit wat genomen gaat worden over de locatie van het riool is niet alleen voor de Bergse Linker Rottekade nummer 0 tot en met 300. Ook de hogere nummer (301 tot en met 366) hebben een riool in de sloot liggen. Deze bewoners worden in het geheel niet betrokken bij de informatieavond. Ook de Terbregse Rechter Rottekade heeft het riool in de sloot liggen. Hen zal hetzelfde lot treffen, zonder ook maar nu betrokken te worden door de gemeente. Houdt u daarom de website van Terbregge's Belang in de gaten; wij zullen u wel op de hoogte houden!