Bergse Linker Rottekade 316a
3056 LK Rotterdam
K.v.K Rotterdam 40343386
Word ook lid van Terbregge's Belang en steun ons bij alles wat ook u aangaat.
Onder het kopje Hot Spots vindt u een aantal artikelen over bijzondere, kenmerkende, of opvallende plekken in Terbregge. Natuurlijk kunt u zelf ook een bijdrage leveren aan deze rubriek. Zend daarvoor uw stukje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Aan het begin van de vorige eeuw waren er nog nauwelijks auto’s. De Terbregse leden van de Hervormde Gemeente gingen meest te voet naar de “Dorpskerk” te Hillegersberg. Omdat zij graag een kerk wilden hebben op een wat beter beloopbare afstand werd in 1927 besloten een kerk te bouwen aan de Linker Rottekade. Het nieuwe kerkgebouw kreeg de naam Alexanderkerk. De naam van de hoofdkerk werd veranderd van Dorpskerk in Hillegondakerk.
Deze uitspanning heet nu de Prins van Terbregge, maar oorspronkelijk was het café de Prins (eigenaren achtereenvolgens J. van Drunen en van Loon). Later werd het Bar Bistro PACO naar de papegaai die zo heette en de huisvogel was van het café.
Deze eetgelegenheid is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd, aanvankelijk met een schuin dak. Later hebben er verschillende bouwkundige wijzigingen plaats gevonden.
Reeds in 1865 werd er al een aanvraag ingediend om een Christelijke Bewaarschool neer te zetten. Dat verzoek is eerst in 1920 gehonoreerd! Aan deze bewaarschool vast was het woonhuis gebouwd van de hoofd der lagere school, meester van der Valk. Mies Schuilenburg, de latere vrouw van meester Kurpershoek was de eerste juffrouw van deze bewaarschool. Al snel bestond de behoefte aan een speellokaal, wat in 1928 is aangebouwd. Als u goed naar de gevel kijkt, kunt u nog duidelijk de scheidslijn zien tussen de eerste bouw en deze aanbouw.
In dit pand was gevestigd het kantoor van Coöperatie De Eendracht, aan de overkant. In ditzelfde kantoor hield de Boerenleenbank Terbregge regelmatig haar zittingen. De kluis is nog steeds aanwezig, hoewel de Boerenleenbank al in 1959 samen ging met de Coöperatieve Raiffeisenbank aan de Terbregseweg. De Boerenleenbank in Terbregge is opgericht in 1906.
In het seizoen kon je hier bij boer v.d. Kloot fruit halen. Op het gebied, waar nu de Wurft is gebouwd, lag zijn boomgaard. Dan moest je eerst aan de achterdeur kloppen en even wachten. Dan kwam de huishoudster en die zei dan: "De baas is er niet" of "de baas is achter, kijk maar even." Als je hem dan had gevonden en verteld had, wat je wilde hebben, keek hij je zo eens aan en sprak dan: "Zo, zo, een lekkere handappel, jawel, die zijn er nog." Dan zocht hij één voor één de appelen of peren uit en deed er steevast een paar extra bij. Als je dan had afgerekend - nooit erg veel - dan zei hij: "En zal ik nu eens zien of er voor jou een lekkere bij is?" Waarna hij een heerlijk rijpe appel of peer speciaal voor jou uitzocht.
Dat was een boodschap die je nooit met tegenzin deed.
Bergse Linker Rottekade 316a
3056 LK Rotterdam
K.v.K Rotterdam 40343386
Word lid van Terbregge's Belang en steun ons bij alles wat ook u aangaat.
© 2023 010webcoach.nl