Wat doet het Opbouwwerk in Terbregge?
Mijn naam is Helga van Klinken. Dit jaar ben ik begonnen als opbouwwerker bij Thermiek Welzijnsorganisatie. Hiervoor heb ik 4,5 jaar bij een opbouworganisatie in Rotterdam-Zuid gewerkt. Vol enthousiasme ben ik nu aan de slag in Terbregge. Ik ondersteun bewonersvereniging Terbregge’s Belang bij het verwezenlijken van haar doelen. Verder ben ik werkzaam in de wijken 110-Morgen en Oud-Hillegersberg.
Bewoners zijn de spil van hun buurt en zijn daarom onmisbaar voor een goede woonomgeving. Het opbouwwerk adviseert, stimuleert en ondersteunt bewoners die zich actief willen inzetten voor hun buurt.
Het opbouwwerk onderhoudt een groot netwerk onder bewoners en instanties en organisaties in de wijk. Veel voorkomende samenwerkingspartners zijn bewonersgroepen, woningbouwcorporaties, politie, Roteb, scholen, de deelgemeenten en Opzoomer Mee. Signalen m.b.t. leefbaarheidsknelpunten worden hierdoor snel opgepikt en bewoners en instanties geprikkeld om in actie te komen. Onder leefbaarheid verstaat het opbouwwerk, naast schoon, heel en veilig, ook gezellig. Vaak worden bij leefbaarheidsprojecten Opzoomer activiteiten ingezet.
Opzoomeren en ondersteuning eigen Kracht straten
Opzoomeren werkt volgens een vast programma met een thema, budget en handreiking waarmee bewoners zelf aan de slag kunnen in hun straat. De stedelijke Opzoomer Mee organisatie biedt ieder seizoen een activiteit aan en de opbouwwerkers van Thermiek verlenen actieve bewoners op verzoek in hun deelgemeente ondersteuning. Naast bewoners kunnen ook organisaties als scholen, buurthuis, speeltuin of verzorgingstehuis samen met bewoners uit de straat een activiteit organiseren. Populair zijn de zomerfeestjes, al dan niet met barbecue, Halloween, Suikerfeest en de Kerstbomenactie en eindejaarsfeestjes in december. Voor meer informatie over het Opzoomeren en de lopende acties: www.opzoomermee.nl
Naast het reguliere Opzoomeren kunnen door deelgemeente aangewezen straten meedoen aan een speciaal programma, Mensen Maken de Stad. Na het maken van straatafspraken krijgen bewoners een budget om de leefbaarheid in de straat aan te pakken. Voor straten waar de leefbaarheid erg onder druk staat is er de intensieve aanpak. Voor straten die er op dit punt goed voor staan en actief kader hebben is er het project Eigen Kracht’, dat beperkt kan worden tot een budget zonder ondersteuning. Vanaf 2010 heeft Nieuw-Terbregge haar eerste Eigen Kracht straten.
Bel voor meer informatie Helga van Klinken 06 14800633, opbouwwerk Thermiek Welzijnsorganisatie.