Een ingang met allure

terbregge zuilen Custom
Wie vanaf Kralingen-Crooswijk de wijk Hillegersberg-Schiebroek binnen rijdt, krijgt niet direct een gevoel whow, waar komen we nu terecht? Sterker nog, het passeren van, eerst, het treinviaduct en vervolgens de A20 doet een onbekende in deze regio meer afschrikken dan welkom heten. Afgezien van de groen-witte badkamerstegeltjes waan je je in een Oostblokland met alleen maar grijze kleuren, verlept gras met duiven en duivenpoep.

Maar daar komt nu een einde aan want de ingang met allure is in aantocht. De reden hiervoor: het aanstaande 100-jarige bestaan van Bewonersorganisatie Terbregge's Belang in 2018. Als cadeau van de Bewonersorganisatie aan de wijk, worden de pilaren onder het viaduct van de A20 opgefleurd met een kunstwerk. En nu het 'Muizengaatje' bij station Noord er zo prachtig uitziet, kunnen we in Terbregge natuurlijk niet achterblijven.

Het idee van een kunstwerk komt niet uit de lucht vallen. Al bij de bouw van Nieuw Terbregge had de toenmalige projectleider Henk Smelt het idee om de ingang van de wijk wat meer allure te geven. Wat hij precies in zijn hoofd had, is nooit duidelijk geworden want Smelt overleed voordat hij iets met zijn plannen kon doen.

Des te meer reden voor de Bewonersorganisatie om haar 100-jarig bestaan aan te grijpen om zichzelf een 'mooie ingang' cadeau te geven. In de afgelopen maanden is de Bewonersorganisatie, onder leiding van Betty Derks en Bert Wagemans, druk geweest om, samen met het Centrum voor Beeldende Kunst, tot een eerste ontwerp te komen. De bedoeling is op de pilaren van het viaduct door middel van een fotocollage te laten zien wat Terbregge en Hillegersberg te bieden hebben aan schoonheid, bezienswaardigheden en gebeurtenissen in het verleden. Het kunstwerk komt maar aan een kant en dat is aan de kant waar men de wijk binnen komt rijden.

Daarnaast zal de bodem bedekt gaan worden met kunstgras zodat de grond er overal hetzelfde uitziet en het geheel nog beter tot zijn recht zal komen. De totstandkoming van de kunstproject wordt begeleid door het kunstenaarscollectief Het Beeldcanon en de uitvoerende kunstenaar is Saskia Wigbold, zij is lid van het collectief.

In de afgelopen maanden is er al met een aantal partijen gesproken over de realisatie van dit project. Rijkswaterstaat, van wie het viaduct is, is enthousiast en bereid mee te werken. Maar natuurlijk moet er ook geld beschikbaar komen want voor niets gaat de zon op. Terbregge's Belang is al druk bezig met het aanschrijven van allerlei fondsen om zo het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

Als het eenmaal zover is zal het kunstwerk in het voorjaar van 2018 worden onthuld door de mevrouw Coby Glimmerveen, de weduwe van Henk Smelt aan wie we dit idee uiteindelijk te danken hebben. Het is een geweldig idee met een prachtig resultaat.