Dat klopt toch niet

MDS00054
Dat klopt toch niet. Deze uitspraak of iets soortgelijks horen wij regelmatig als wij publiceren over de geschiedenis van ons buurtschap Terbregge. Ook nu hebben we weer wat informatie vergaard waarvan we wel een en ander weten, maar zeker niet alles. In sommige gevallen hebben we de klok horen luiden, maar weten we niet waar de klepel hangt. We zijn er van overtuigd dat er nog heel veel Terbreggenaren zijn, woonachtig in Terbregge of (ver) daarbuiten, die ons meer informatie kunnen verschaffen.

 

Op bijgaande foto ziet u bedekt door een flinke laag sneeuw woningen achter slagerij van der Welle en sigarenmagazijn Rodenburg. Deze woningen zijn eind jaren zeventig van de vorige eeuw gesloopt. In deze woningen was in het midden van de negentiende eeuw een school gehuisvest. In 1888 is deze school omgebouwd tot vier woningen. Waarschijnlijk werd toen het schoolgebouw aan de Ommoordseweg betrokken. We weten dat twee families Michels er gewoond hebben en een familie Cardinaal. Hoe ze er woonden en wie er nog meer woonden is voor ons niet duidelijk. Misschien is er nog meer fotomateriaal dat ons dat duidelijk kan maken.

Om dat te weten te komen en nog meer informatie over bijvoorbeeld de oude Terbregsche brug na de instorting in 1936 en het land waar nu Nieuw Terbregge ligt, nodigen wij u dan ook uit voor de jaarlijkse bijeenkomst van de historische commissie. Deze zal worden gehouden op zondag 9 april a.s. van 14.00 tot 16.30 uur in het gebouw van speeltuinvereniging Terbregge aan de Landstraat 9 in Hillegersberg-Terbregge. De toegang is gratis.

Naast enkele panelen met genoemde 'raadfoto's' laten we ook de schetsen zien die gemaakt zijn door Dirk Jan Klamer, architect en voormalig burgerraadslid van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. In de laatste periode van zijn leven heeft hij verschillende schetstekeningen gemaakt van diverse gebouwen in Hillegersberg. Hij was van mening dat deze beeldbepalend waren en zou het zonde vinden als deze gebouwen zouden moeten verdwijnen. De schetsen die hij gemaakt heeft van Terbregge laten verschillende gebouwen zien, huizen en andere bebouwing. We proberen er foto's van de huidige situatie bij te plaatsen. Het is interessant om te zien of de wens van Klamer is uitgekomen en deze gebouwen inderdaad zijn bewaard.

Natuurlijk zitten wij op deze bijeenkomst weer met onze scanner klaar om uw foto's van oud-Terbregge te scannen, zodat wij ze kunnen opnemen in de omvangrijke collectie van foto's van ons fraaie buurtschap. Ook horen wij graag uw verhalen en staan de diverse leden van de historische commissie klaar met pen en papier om deze verhalen op te schrijven en te noteren en zo voor het nageslacht te bewaren.

U bent van harte welkom. De koffie staat voor u klaar en u ontmoet er zeer waarschijnlijk vele bekenden.