Zo oud als de weg naar Kralingen ....

TB 124
Thema van de foto-expositie is dit jaar de Terbregseweg. Zo oud als de weg naar Kralingen: een oud gezegde, maar dat heeft in ieder geval geen betrekking op de Terbregseweg. De oorsprong van deze weg gaat niet terug naar de Romeinse tijd, maar wel kunnen de bewoners van de Terbregseweg zich over tien jaar opmaken voor een groot feest.

In 2028 is het namelijk 150 jaar geleden dat de Terbregseweg is aangelegd. De droogmaking van de
uitgestrekte veenplassen in de polders ten zuiden van de Rotte maakte het mogelijk om een geheel nieuw wegenplan te projecteren, waarvan onder andere de Hoofdweg, de Ommoordseweg en de Terbregseweg deel uitmaakten. Over het ontstaan van de Ommoordseweg heeft de historische
commissie van Ommoord zich jaren geleden al gebogen. De resultaten van hun onderzoek staan gepubliceerd in een fraai boekje met als titel "De Ommoordseweg .... van begin tot eind". Dit boekje is nog steeds verkrijgbaar tijdens de inloopmiddagen van deze historische groep, elke derde
donderdagmiddag van de maand in de Gerard Goosenflat, Huis van de Wijk aan de Thomas Mannplaats 150. In samenwerking met de historische commissie van Terbregge's Belang buigt DOP ('De Ommoordse Polder') zich momenteel ook over de geschiedenis van de Hoofdweg met zijn huizen, boerderijen, bedrijven en bewoners. 

TB 773
De historische commissie van Terbregge's Belang heeft onderzoek gedaan naar het ontstaan van de Terbregseweg en ook naar de historie ervan. Bewonerslijsten uit 1930 en 1939 zijn uitgeplozen en nagegaan is wanneer er gebouwd is. Duidelijk is dat de meeste woningen zijn gebouwd in de periode tot en met de zestiger jaren van de vorige eeuw. Er is een heus winkelcentrum geweest met een groenteboer, een slager, een kruidenier, schoenmaker, ijzerhandel en kapper. In deze panden is nu Hordijk Tweewielers gevestigd. En wist u dat er een pontje voer aan het eind van de Terbregseweg, nee niet over de Rotte, maar aan het andere eind? Al deze zaken worden toegelicht op de expositie van de historische commissie in maart. U zult er foto's zien, verhalen over vroegere bewoners van de Terbregseweg, een tijdlijn van gebeurtenissen en kaartmateriaal.

Expositie

We nodigen u daarom van harte uit voor de expositie over de Terbregseweg. Deze wordt gehouden op zondag 24 maart in het gebouw van speeltuinvereniging Terbregge aan de Landstraat 9 van 13.00 tot 17.00 uur. Als u zelf nog informatie kwijt wilt, foto's heeft of verhalen, dan bent u uiteraard ook van harte welkom en wij scannen graag uw foto's en horen uw verhalen aan. U kunt deze ook eerder aan ons 
mailen. Dat kan aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wellicht kunnen we uw informatie dan nog voor de expositie gebruiken.

Tijdens de expositie is informatie beschikbaar van onder andere Stedebouwkundig Wijkbehoud en kunt u het boek kopen over 100 jaar Terbregge's Belang. Ook zijn de twee boeken te koop die betrekking hebben op Ommoord en de Ommoordseweg.